top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (7. 8. 2024)

Abbás: Zabití Haníji má rozšířit válku

Zabití politického šéfa palestinského hnutí Hamás Haníji má prodloužit a rozšířit válku v Pásmu Gazy, řekl ruské agentuře RIA Novosti šéf palestinské autonomie Abbás. Uvedl také, že v Gaze musí vládnou legitimní palestinské úřady, izraelské plány na dočasnou kontrolu území označil za nepřijatelné.

Abbás bude příští týden v Moskvě jednat s ruským prezidentem Putinem. V Rusku má být od 12. do 14. srpna, kdy odletí na dvoudenní návštěvu Turecka.

Však právě proto to taky izraelská vláda, samozřejmě čistě v sebeobraně, udělala..


Všední den okupační armády: prostě si chodíte, jezdíte nebo létáte krajem a lovíte „bandity“

Izraelské údery na Západním břehu

Při dvou úderech Izraele ve městě Túbás a v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynulo v úterý nejméně 12 Palestinců. Dalších osm lidí bylo vážně zraněno. Izraelská armáda tvrdí, že zasáhla „teroristické buňky“.

Izraelské síly obklíčily dům ve vesnici nedaleko Džanínu. Při následné přestřelce byli zabiti 3 lidé a 2 zraněni.

Na Západním břehu Jordánu žije 2,7 milionu Palestinců a v okupačních osadách půl milionu Izraelců. Izr. armáda tam provádí pravidelné razie, po říjnovém útoku Hamásu z Pásma Gazy intenzivněji.


Izraelský úder v jižním Libanonu

Izraelský úder v jižním Libanonu si v úterý vyžádal životy pěti bojovníků proíránské šíitské militantní skupiny Hizballáh, píše agentura AFP s odkazem na libanonský bezpečnostní zdroj. Podle něj byl terčem úderu dům v obci Majfadún. Izraelská armáda uvedla, že zasáhla dům jižního velitelství Hizballáhu.

Později Hizballáh vyslal na Izrael útočné drony. Nejméně šest zraněných bylo hospitalizováno, přičemž čtyři z nich zasáhly střepiny.

Oni nám to střílení oplácejí! To je nečestné a nesportovní!!


Nepokoje v Británii pokračují

Britská policie v noci na úterý čelila útokům v Belfastu, Darlingtonu a Plymouthu, píše server BBC News. Od začátku protiimigračních nepokojů před týdnem bylo podle agentury Reuters zatčeno na 400 lidí a počet zřejmě dál stoupne.

Od příštího týdne bude mít ostrovní země k dispozici přes 500 nových míst ve věznicích. Využije je právě i pro zatčené při nynějších nepokojích.

Server listu The Guardian informoval o nasazení dalších 2200 policistů specializovaných na zvládání nepokojů. Celkem jich tak bude přes 6000.

No vida, jak nejde o muslimské znásilňovací gangy, tak najednou i britonská policie problém vidí a umí dělat svou práci. Což je jakousi divnou shodou okolností jedna z hlavních příčin současných nepokojů. To pak nějakému rodilému Velšanovi z Cardiffu trochu ujede nůž a hned je oheň na střeše.


Armáda Venezuely údajně za Madurem

Venezuelská armáda zůstává věrná prezidentu Madurovi, řekl ministr obrany Padrino, který tak reagoval na výzvy opozice, aby se ozbrojené síly přidaly na její stranu ve sporu o výsledek prezidentských voleb. Armáda by mohla být podle analytiků klíčovým aktérem.

Tak to bude mít nový venezuelský prezident zvolený z washingtonského Bílého baráku asi dost blbý.. No, třeba mu jeho předchůdce Guaidó aspoň nechal jako útěchu něco z venezuelských aktiv uložených ve Zlodějské Británii.


Přibývá koronaviru, očkovat rizikové   

Světová zdravotnická organizace (WHO) vzhledem k rostoucím počtům koronavirových infekcí vyzývá k očkovací kampani u rizikových skupin. Proočkovanost starších lidí a zdravotnického personálu znepokojivě poklesla, řekla v Ženevě expertka WHO Maria Van Kerkhoveová.

Podíl pozitivních výsledků testů na koronavirus stoupl nad 10%, vyplývá z dat WHO z 84 zemí. V Evropě podíl pozitivních testů přesahuje 20%.

Analýzy odpadních vod ukazují, že virus je rozšířený ještě silněji, než ukazují statistiky infekcí, řekla expertka.   

Tak zase očkování proti covidu? A už u Pfizeru dodělali všechny ty testy a zkoušky, které jsou nezbytné pro řádnou registraci léku a které jim byly - vzhledem ke krizové situaci - „dočasně odpuštěny“?


Překvapení „seriózních“ oblbovadel: Proč Maďarsko a Slovensko nemá ropu? Udělali to Rusové!

Bloomberg: Ropu Lukoilu stoplo Rusko?

Maďarsko a SR trvají na potřebě ropy od ruského Lukoilu, protože Chorvatsko prý není v tranzitu spolehlivé, ač ropovod Adria má podle EK dost volných kapacit. Kyjev tvrdí, že navzdory sankcím nepodnikl nic k zastavení dodávek od Lukoilu. Podle agentury Bloomberg to vypadá, že tak zřejmě učinila sama ruská firma.

Místopředseda EK Dombrovskis minulý čtvrtek oznámil, že podle předběžného šetření nové sankce Kyjeva neovlivňují tranzit ropovodem Družba, neboť formálním vlastníkem ropy není Lukoil, ale jeho dceřiná Litasco, na níž se sankce Ukrajiny nevztahují, píše Bloomberg.

A to důvěryhodný Kyjev ani nemusel přísahat na hrob nemrtvého Babčenka, a zase mu všichni „seriózní“ žumpalisté věří každičké slovo.

61 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page