top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (9. 8. 2024)

ČEZ zaplatí na mimoř.dani desítky mld.

Rozpočtu pomůže daň z mimořádných zisků, stát by mohl od energetických firem získat 2x víc, než plánoval. Vyplývá to z výsledků pololetního hospodaření ČEZ. Skupina předpokládá, že zaplatí kolem 30 miliard. V návrhu státního rozpočtu přitom vláda počítá se 17 miliardami v součtu od všech energetických firem, rafinérií a bank, na které daň uvalila.

ČEZ zaplatil na zálohách mimořádné daně zdaleka nejvíc už v 1. pololetí. Stát inkasoval 18 miliard, z toho 15 od ČEZ. ODS a TOP 09 chtějí daň z mimořádných zisků pro příští rok zrušit. Piráti, lidovci a část hnutí STAN jsou proti.

Hurá! Bude víc peněz na Leopardy a Ukrajinu!!


Ombudsman o dig. stavebním řízení

Veřejnému ochránci práv se množí stížnosti stavebních úřadů na digitalizaci stavebního řízení. Podle úřadů informační systém jejich práci zpomaluje.

Z Portálu stavebníka se do systému nepřeklápějí všechny údaje z žádosti stavebníka. Podle ombudsmana hrozí vznik tzv. fiktivních závazných stanovisek, kdy z důvodu nevydání závazného stanoviska ve stanovené lhůtě se má za to, že dotčený orgán souhlasí bez podmínek.

Ombudsman se obrátil na ministra pro místní rozvoj Bartoše. Podle MMR plán vývoje počítá s postupným zrychlením.

Plán vývoje počítá s postupným zrychlením? Opravdu tím chtějí říct, že tenhle chaos a bordel s polofunkčním softwarem takhle naplánovali? Osobně bych doporučil ministerstvo pro místní rozvoj zrušit a všechny, co mají něco společného s digitalizací stavebního řízení, „na hodinu“ propustit a už nikdy nezaměstnávat v jakékoli státní službě.


Izrael opět vyhání lidi z Chán Júnisu

Izraelská armáda po měsíci opět vyzvala palestinské civilisty v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy, aby se evakuovali do „humanitární zóny“ na pobřeží. V zóně v náročných podmínkách přežívá 1,9 milionu z 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy.

Podle palestinských zdravotníků bombardování domů v uprchlickém táboře Búrajdž zabilo nejméně 15 osob, nálet na sousední tábor Nusajrát má 4 oběti.

Při izr. úderech na dvě školy ve městě Gaza zemřelo 18 lidí a dalších 40 se pohřešuje, oznámily místní úřady. Podle izr. armády tam byla střediska Hamásu.

Podle izraelské armády to vypadá, že střediska Hamásu jsou úplně všude, kde ještě stojí něco nerozbombardovaného.


Izrael odebral dipl. status Norům

Izraelská vláda odebrala akreditaci osmi norským diplomatům, kteří působí v Tel Avivu a mají na starost vztahy Norska s palestinskou autonomií.

Izraelské ministerstvo zahraničí to zdůvodnilo protiizraelskými postoji této severské země a květnovým uznáním palestinského státu Norskem. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI).

USA a EU izraelský krok kritizovaly. Norské ministerstvo zahraničí označilo postup izraelské vlády za extrémní krok, který se odrazí na pomoci palestinským civilistům.

No a právě proto to přeci „humánní“ izraelská vláda dělá, ne?

Sice USA a EU izraelský krok kritizovaly, ale USA ani Error unie neudělají nic opravdu účinného, aby podobným krokům Netanjahuova spolku psychopatů bránily. Ale možná by mohly místo toho přijmout další balík protiruských sankcí. Nebo i dva.


Ukrajinci postupují v Kurské oblasti

Ukrajinští vojáci postoupili až 10 km do ruské Kurské oblasti, píše Institut pro studium války (ISW), server Kyiv Independent uvádí 15 km.

Podle neoficiálních zdrojů Ukrajinci dobyli okresní město Sudža a utočí na středisko sousedního okresu Koreněvo. Zpravodajský kanál Rybar, blízký ruské armádě, připustil, že ukr. síly ovládly Sudžu a postoupily jižně, severně a východně od ní o jednotky až desítky km.

Poradce šéfa kanceláře ukr. prezidenta Podoljak napsal, že příčinou jakékoliv eskalace války je ruská agrese.

PEREMOGA! Konečně mají „seriózní“ média něco, z čeho se dá udělat optimistický a vítězný „příběh“ a pádný důvod pro další „pomoc“.


Bloomberg: Válka se přelila do Ruska

Ukrajinský vpád do Ruska narušil představu o Putinovi jako ochránci Rusů, píše agentura Bloomberg. Válka, kterou začal, se přelévá do ruského pohraničí.

Útok asi posílí argument Kyjeva, že spojenci by se neměli bát kremelských hrozeb eskalace a že by Ukrajině mělo být dovoleno vést boj proti Putinovi jakýmkoli způsobem, soudí Bloomberg.

Ruská armáda zvolna postupuje k východoukrajinskému městu Pokrovsk. Podle BBC se Kyjev útokem možná snaží stáhnout ruské síly z ukrajinského bojiště. V Doněc. oblasti ubylo klouzavých bomb.

Putinovi dochází munice. Už zase. Tentokrát už to je určitě tutovka.

74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page