top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (1. 9. 2024)

Tajemství hradu v Karpatech bylo konečně odhaleno - tajnosnubný elektrikář Stanjura vyčkával se zveřejněním rozpočtu doslova do poslední vteřiny.

MF:Rozpočet se schodkem 230 miliard KČ

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Mělo by tak pokračovat snižování deficitu, když na letošek je plánovaný 252 miliard korun a loni byl 288,5 miliardy korun. Rozpočtové příjmy vzrostou o 7,5% na 2,086 bilionu Kč, výdaje stoupnou o 5,7% na 2,316 bilionu korun. MF informace o návrhu zveřejnilo o půlnoci na svých internetových stránkách.

Ministr financí Z.Stanjura (ODS) označil navržený rozpočet za prorůstový, vláda si podle něj půjčuje převážně na investice.

Prorůstový Stanjura vynalezl ekonomické perpetuum mobile - podporuje růst a současně snižuje deficit.

Vláda si prý půjčuje hlavně na investice a proto bude v nejbližší době hlavně psát účty za „kyrysy, šavličky, fedrpuše a pozamenty“. A za Ukrajinu.


Pro Piráty není rozpočet přijatelný

Pro koaliční Piráty není návrh rozpočtu v tuto chvíli přijatelný, konsolidace se nesmí dít za cenu rezignace na program výstavby bydlení. ČTK to v neděli napsal předseda strany a vicepremiér

Ivan Bartoš. Požaduje přidání sedmi miliard korun na zmíněný program, jinak nelze počítat s podporou Pirátů. „Za účelem vyjednání změny v rozpočtu budu iniciovat další jednání,“ uvedl Bartoš.

Když Piráta Bartoše s jeho požadavky na místní rozvoj koalovací partneři vyfakovali teď, nedají mu nejspíš nic ani dodatečně. A on nemá sílu si něco vynutit. Ale zase dostal jako vděk za pečlivou ochranu dinosauří rezervace vládní funkce - jako kdysi Věci Veřejné.


Perličky z pražské sleziny globálních sekuriťáků:

Diplomatický BacPirát prokazuje, že „úroveň“ jeho bakalářské práce zcela jistě nebyla náhodná.

Lipavský: Ruské ambice nemají limit

Ruské imperiální ambice nemají žádná omezení, dokud je nestanovíme. V projevu při zahájení druhého dne bezpečnostní konference Globsec v Praze to řekl ministr zahraničí J.Lipavský (Piráti).

Vítězství Ruska nad Ukrajinou by vedlo k nestabilitě Evropy, uvedl šéf diplomacie. „Ukrajina odvážně odolává ruské agresi už 2 a půl roku.Bojuje i za nás. Musíme politicky i vojensky podporovat její boj za svobodu a nezávislost. Muniční iniciativa, kterou jsme předložili, a reakce na ni z dalších zemí mi dokazuje, že to zůstává naším sdíleným cílem,“ poznamenal ministr.

Zato ambice NATO limit mají. Jakmile NATOmani ovládnou svět, tak hned přestanou ostatní napadat. A budou už jen vysílat trestné výpravy.


Dánsko, Finsko: Neomezovat Ukrajinu

Spojenci by neměli omezovat využití zbraní dodaných Ukrajině. Na bezpečnostní konferenci Globsec v Praze to řekla dánská premiérka M.Frederiksenová. Vše podle ní musí být v souladu s mezinárodním právem. Platí to podle ní i pro letouny F-16, dodané Dánskem.

Finský prezident A.Stubb souhlasil. Rusko podle něj porušuje mezinárodní pravidla nejen v územní integritě a suverenitě, ale i útoky na civilní cíle. Putin podle něj selhal ve svých cílech rusifikovat Ukrajinu, zabránit přiblížení NATO k ruským hranicím a rozdělit euroatlantické partnerství.

Vymyslíme si Putinovy cíle a pak prohlásíme, že jich nedosáhl a tím vlastně prohrál. Jo a o jaké „rusifikaci Ukrajiny“ to ten globálně sekuriťácký blb z Finska mele?


Dánsko: Tlačit na dvoustátní řešení

Dánská premiérka Frederiksenová řekla na pražské bezpečnostní konferenci Globsec, že mezinárodní společenství by mělo tlačit na dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Jenže Hamás nechce mír a schovává se za civilisty a ani izraelská vláda na tomto řešení nepracuje, někteří z ministrů jsou vyloženě proti němu, dodala.

Vyzvala k ochraně všech civilistů v Pásmu Gazy. „Izrael má právo na sebeobranu, ale musí to být v souladu s mezinárodním právem. Humanitární situace v Gaze je strašná," řekla dánská premiérka.

»Izraelská vojenská operace je v plné síle a nějaký čas potrvá. Je tu tlak, ale dostává se nám silné podpory zejména od Spojených států.. Máme mezinárodní podporu a využíváme ji.«

(Benjamin Netanjahu, 16. května 2021 - DVA roky PŘED útokem Hamásu z října 2023.)

V roce 2007 - po volebním vítězství hnutí Hamás v Gaze - Izrael vyhlásil leteckou, pozemní a námořní blokádu pásma Gazy. Podle mezinárodního práva se blokáda rovná okupaci pásma a je to válečný akt!

Od roku 2008 Izrael podnikl čtyři invaze do Gazy, a to v letech 2008, 2012, 2014 a 2021. Ale za všechny problémy může nevyprovokovaný útok Hamásu ze 7 října 2023 a to, že Hamás nechce mír.


Bartovský: Víc spolupracovat s BIS,ÚZSI

Nový ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Petr Bartovský chce prohloubit spolupráci s dalšími dvěma českými tajnými službami, s Bezpečnostní informační službou (BIS) a Úřadem pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Chtěl by, aby zpravodajské služby více spolupracovaly na operativní úrovni a následně zákonným adresátům společně předkládaly komplexní informace. Řekl to pro ČTK.

Členové orgánu nezávislé kontroly zpravodajských služeb jsou podle Bartovského erudovaní odborníci. Nemá pochyb o tom, že budou svou roli plnit tak, jak se od nich očekává.

A je jasno, proč tak náhle a neočekávaně „byl odstoupen“ ještě v průběhu návštěvy USA s „Calamity Jane“ Afroameričanovou bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Beroun - nebyl dostatečně „koudelkovitý“..


Ministerstvo nezaměstnanosti a asociálních věcí nestíhá.

MPSV změnu tarifů do roka nestihne

Ministerstvo práce pracuje na revizi systému odměňování ve veřejném sektoru. Řeší se i možné oslabení vlivu délky praxe na výdělek. Do konce volebního období se ale změny nestihnou. Na dotaz ČTK to řekl ministr Jurečka (KDU-ČSL).

Reformu žádají samosprávy i odboráři. Podle nich je obtížné za nynějšího nastavení platů získat a udržet pracovníky a tarify jsou i pod minimální mzdou.

Tarify stanovuje vláda. Systém je ale nepřehledný a k jeho změnám bude potřeba změna legislativy, uvedl ministr.

No ano, na to by se musely uvolnit peníze a proto se to nedá stihnout. Možná až po volbách, kdyby vyhrál Babiš, tak to začneme podporovat z opozičních lavic.


Zrušili vám kvůli ekoodpustkům pravidelnou linku hromadné dopravy? Pronajměte si elektrokolo nebo choďte pěšky!

Zdražení dopravy kompenzovat službou

Nový systém emisních povolenek může zdražit dopravu, což nejvíce dopadne na nízkopříjmové domácnosti. Tzv. dopravní chudoba ale nemusí být jen finanční. Jde také o dostupnost a použitelnost, řekla Rebeka Hengalová z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Podle ní pomůže rozšíření veřejné dopravy, pronájem elektrokol či elektrických mopedů nebo zlepšení cest pro chodce a cyklisty.

Systém obchodování s emisními povolenkami je nově povinný pro dodavatele pohonných hmot, uhlí a zemního plynu.

Jj, když budu bydlet někde na vesnici a denně jezdit do práce do vzdáleného města, tak mi místo zrušené pravidelné linky určitě pomůže možnost pronájmu elektrokola. Všechny tyhle instituty evropských politických studií by měly být povinně přestěhovány do co možná nejodlehlejších míst a zaměstnanci by měli mít zakázáno bydlet  kdekoli v okruhu 10 kilometrů od institutu. A samozřejmě žádná ošklivá soukromá auta. Možná by pak aspoň trochu pochopili, že svět a hromadná doprava nezahrnuje jen jejich velkoměsto


Ano, Ukrajinci skutečně docházejí.. přinejmenším takoví, co by byli ochotni slavně padnout za vyšší stav konta kdysi oblíbeného komika.

Ukrajina potřebuje 100-200 tisíc branců

Ukrajina by podle odhadů svého vedení potřebovala letos naverbovat sto až dvě stě tisíc branců. Parlament v dubnu schválil zákon, podle něhož musí k odvodu muži od 25 let. Zákonodárci přiznávají, že bojům se snaží vyhnout až 800.000 mužů. Řada z nich prchá za hranice, a to i nebezpečnou trasou přes Tisu, kde letos utonulo téměř 40 lidí.

Od začátku války narukoval už milion Ukrajinců, statisíce dobrovolně. Podle odhadů USA od února 2022 zemřelo nebo utrpělo zranění 200 tisíc z nich. Ostatní jsou vyčerpaní, z fronty se za rodinou téměř nedostanou.

Nu, možná by si mohli zákonodárci sbalit velkou polní, nafasovat kvér a vyrazit. Sice podle zákona, co si na míru schválili, nemohou být odvedeni, ale přihlásit se jako dobrovolník jim zákon nejspíš nebrání. A prospěli by tím Ukrajině!


Očkování dětí v Pásmu proti obrně

V Pásmu Gazy začala v sobotu očkovací kampaň proti dětské obrně, potvrdily místní úřady ovládané Hamásem.

Agentura AFP předtím s odkazem na lékařský zdroj napsala, že očkování bylo zahájeno v centrální části Pásma, a to den před začátkem očekávané humanitární přestávky v bojích.

V Pásmu Gazy, kde Izrael válčí proti palestinskému Hamás v odvetě za jeho útok ze 7. října, byl tento měsíc zaznamenán první případ obrny po 25 letech.


V Izraeli demonstrace za rukojmí Hamásu

V Tel Avivu a dalších izraelských městech demonstrovaly v sobotu tisíce lidí za dohodu o propuštění rukojmích Hamásu. Požadovali okamžité propuštění rukojmích v Pásmu Gazy a uspořádání nových voleb v Izraeli. V Tel Avivu došlo ke střetům s policisty.

„Netanjahu není pan Bezpečnost, je to pan Smrt," řekla matka jednoho z rukojmích. Premiér se v minulosti označoval za pana Bezpečnost, který jako jediný dokáže zajistit bezpečnost Izraele.

Ozbrojenci Hamásu 7. října unesli asi 250 lidí, v zajetí je jich ještě 104.

„Pan Bezpečnost“ má zájem především na své vlastní bezpečnosti. Nechce se mu do izraelského vězení za korupci a proto potřebuje válčit. Nějací rukojmí - to jsou jen kolaterální škody.


Sasko a Durynsko volí zemské poslance

Ve východoněmeckých spolkových zemích Sasko a Durynsko začalo hlasování, které rozhodne o složení příštích zemských parlamentů. Očekává se, že přinejmenším durynské volby vyhraje strana Alternativa pro Německo (AfD), která je označovaná za pravicově populistickou až krajně pravicovou. Strany celoněmecké vládní koalice kancléře O.Scholze nejspíš zaznamenají výrazné ztráty. Rozpad vlády v Berlíně se ale kvůli tomu nečeká.

„Liberálně“ demokratické vlády se nerozpadají. Ty jenom nálepkují, pomlouvají a nakonec „liberálně“ zakazují a rozpouštějí jakoukoli úspěšnou opozici. Důvod už se vždycky nějaký vymyslí..


Pozdní probuzení.. aneb „Kdybych to býval věděl..“

Italský průmysl pro návrat k jádru

Italští průmyslníci podporují návrat k jaderné energii. Slibují si od toho pokles nákladů na energii, přestože nové bloky v Evropě vycházejí velmi draze.

„Když s tím začneme dnes, budeme schopni jadernou energii vyrábět až za 11 nebo 12 let,“ uvedl šéf průmyslového svazu Confindustria Emanuele Orsini.

Italové po havárii v Černobylu odhlasovali v referendu postupné ukončení jaderné energie. Poslední elektrárny skončily v roce 1990. V r.2011 po havárii ve Fukušimě se v dalším referendu vyslovilo proti jádru 94,5% Italů.

100 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Svět ruskýma očima 787

Podle  Vladimira Putina je jedním ze základních úkolů kazaňského summitu BRICS přijetí nového statusu partnerských zemí Bělorusko...

K postoji ÚSTR k učebnici dějepisu

ÚSTR projevil nelibost nad tím, že autoři jakési učebnice mátli její možné uživatele dezinformací o některých positivech minulého režimu....

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Bavor V.
Bavor V.
Sep 01

Všechny tyhle instituty evropských politických studií by měly být povinně přestěhovány do co možná nejodlehlejších míst a zaměstnanci by měli mít zakázáno bydlet  kdekoli v okruhu 10 kilometrů od institutu. A samozřejmě žádná ošklivá soukromá auta. Možná by pak aspoň trochu pochopili, že svět a hromadná doprava nezahrnuje jen jejich velkoměsto

Absolutní souhlas.

Like
bottom of page