top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (12. 8. 2024)

Digitální dement Bartoš začal konkurovat delfské věštírně..

Bartoš: Systém se rozjede během srpna

Systém digitalizovaného stavebního řízení se podle ministra Bartoše (Piráti) během srpna rozjede. Bartoš v televizi Prima uvedl, že z dosud podaných 6000 žádostí v novém systému je zhruba 64% rozpracováno a přibližně o 500 bylo rozhodnuto, přičemž většina je rozhodnutí kolaudační. "Většina nejdůležitějších aktualizací je naplánována na tento měsíc," uvedl ministr.

Podle Bartoše ale nenastane situace, že by po dvou měsících provozu nového systému byly automaticky povoleny stavby, které by v řádném projednání povoleny být nemohly.

Takže, jestli tomu dobře rozumím, systém, který podle toho samého Bartoše ještě včera jel, se „rozjede“ do konce srpna, přestože podle platnosti novely zákona se měl používat už od 1. července a k tomu datu měl být plně funkční. A navíc pirátský vědmák naprosto jistě ví, co se nestane.


Ruský útok na Kyjev v noci na neděli

Při ruském útoku na Kyjev v noci na neděli zahynul 35letý muž a jeho 4letý syn. Další tři lidé byli vážně zraněni, když trosky ruské rakety zasáhly obytnou budovu. Zraněno je i jedno dítě. Podle prezidenta V.Zelenského použili Rusové k útoku zřejmě raketu KLDR.

V Kyjevě a v okolních regionech a na celé východní Ukrajině byl v noci na neděli vyhlášen letecký poplach s tím, že hrozí ruský raketový útok. Hlavní město očekávalo podobnou akci jako odvetu poté, co tento týden přišly zprávy o překvapivém vpádu ukr. jednotek do ruské příhraniční Kurské oblasti.

Jj, to prostě musela být severokorejská raketa. Rusům jejich rakety došly už nejméně před rokem.


Zničená ukrajinská raketa zranila lidi

Nejméně 13 lidí zranily v ruském městě Kursk trosky zničené rakety odpálené Ukrajinou. Zranění 2 osob jsou vážná. Uvedl to v neděli na telegramu úřadující gubernátor ruské Kurské oblasti A.Smirnov. Nařídil také rychlejší evakuaci civilního obyvatelstva v ohrožených oblastech. Trosky rakety dopadly na devítipatrový obytný dům a způsobily požár. Ten se podařilo uhasit.

Podle místních úřadů nosné konstrukce domu nebyly poškozeny. Agentura Reuters upozornila, že zprávy z Kurska nelze nezávisle ověřit. Ukrajina se k situaci bezprostředně nevyjádřila.

Zprávy z Kurska nelze nezávisle ověřit, zatímco zprávy z Kyjeva nezávisle ověřovat netřeba. Banderastánská věrchuška je totiž přímo etalonem Pravdy. Přísahám na hrob nemrtvého Babčenka! Hajgly lajkly!!

Vpád do Kurska má destabilizovat Rusko

Účelem vpádu ukrajinských jednotek do ruské příhraniční Kurské oblasti je destabilizovat situaci v Rusku a „roztáhnout pozice nepřítele“. Účastní se ho tisíce ukrajinských vojáků. V rozhovoru s agenturou AFP to řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský bezpečnostní činitel.

„Jsme v ofenzivě. Cílem je roztáhnout pozice nepřítele, způsobit mu maximální ztráty, destabilizovat situaci v Rusku - protože není schopno chránit své vlastní hranice - a přenést válku na ruské území," uvedl činitel, který to řekl AFP pod podmínkou anonymity.

.. a do konce září předpokládáme obklíčení zbytků ruských vojsk u Vladivostoku.


Požár v Záporožské JE uhašen

Požár, který v neděli propukl v jedné z chladících věží Ruskem obsazené Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny, se podařilo uhasit. Na telegramu to uvedl představitel ruských okupačních úřadů Záporožské oblasti V.Rogov. Ruská strana tvrdí, že požár způsobil útok ukrajinského dronu. Kyjev naopak z ohně v jednom z největších jaderných zařízení v Evropě viní ruskou armádu. Obě strany dříve uvedly, že radiace je i přes požár v normě.

Ti Rusové jsou prostě hrozní! Nejdřív ZJE normálně ostřelují a teď se jí dokonce pokusili podpálit jen proto, že ji mají obsazenou.


Palestinci prchají z Chán Júnisu

Desetitisíce Palestinců v neděli musely znovu prchat z města Chán Júnis na jihu Pásma Gazy, kde Izrael pokračoval v pozemní ofenzívě proti teroristickému hnutí Hamás. Izrael v této souvislosti nařídil jednu z největších evakuací za 10 měsíců války, píše agentura Reuters.

Hnutí Hamás v neděli požádalo zprostředkovatele, aby místo nových jednání o dohodě o příměří v Pásmu Gazy předložili plán založený na předchozích rozhovorech. Informovala o tom agentura Reuters, podle které tím skupina myslí realizaci amerického návrhu řešení konfliktu, který by měl zahrnovat 3 fáze.

Ano, příměří prostě nebude. Gaza ještě není úplně rozbombardovaná a i živých Palestinců je tam pořád zbytečně moc. Netanjahu s rozhodnou americkou podporou opět odložil své vyšetřování a efektivně tak eliminoval možnost, že by si musel prohlížet izraelský kriminál zevnitř.


Írán údajně brzy zaútočí na Izrael

Írán se rozhodl přímo zaútočit na Izrael a může tak učinit během několika příštích dní, domnívá se izraelská tajná služba. Na sociální síti X to v neděli uvedl reportér serveru Axios Barak Ravid s odvoláním na dva zdroje ze zpravodajské komunity.

Útok má být odvetou za zabití vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji koncem července v Teheránu, dodal Ravid. Z Haníjovy smrti Hamás i Írán obviňují Izrael, který se k odpovědnosti nepřihlásil, ale ani ji nepopřel.

.. a kdyby snad nezaútočil, my podnikneme další sebeobranný útok na nějaký cíl v Íránu.


Biden označil Trumpa za nebezpečí

Americký prezident Joe Biden uvedl, že jeho předchůdce v Bílém domě a letošní republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump představuje v případě svého znovuzvolení „skutečné nebezpečí pro americkou bezpečnost“. Biden to řekl pro stanici CBS. „Nacházíme se v bodě zlomu. Opravdu (...) a klíčovým prvkem je demokracie," dodal.

Biden v červenci ukončil předvolební kampaň a podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Ta již získala v hlasování o nominaci do prezidentských voleb hlasy 99 procent delegátů sjezdu Demokratické strany.

..zatímco „Sleepy Joe“ představuje skutečné nebezpečí pro celou Zemi. A Kamala jakbysmet.

Sice mě napadá pár jmen amerických politiků, kteří by nutně nemuseli představovat „skutečné nebezpečí“.. ale bohužel všichni jsou již po smrti.


Venezuelský soud: Opozice nemá důkazy

Venezuelský nejvyšší soud ve svém prohlášení uvedl, že neobdržel od opoziční koalice žádné důkazy ohledně sporných prezidentských voleb, které se konaly 28.července. Varoval, že jeho rozhodnutí o vítězi bude definitivní. Volební úřad jihoamerické země, který je podle

opozice loajální k dosavadnímu prezidentovi Nicolási Madurovi, prohlásil, že Maduro znovu vyhrál volby. Opozice tvrdí, že zvítězil její kandidát Edmundo González Urrutia.

Samozřejmě, že vyhrál kandidát opozice - vyhlásil to Bílý barák z Washingtonu a ten to přeci musí vědět nejlíp.

128 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Svět ruskýma očima 787

Podle  Vladimira Putina je jedním ze základních úkolů kazaňského summitu BRICS přijetí nového statusu partnerských zemí Bělorusko...

K postoji ÚSTR k učebnici dějepisu

ÚSTR projevil nelibost nad tím, že autoři jakési učebnice mátli její možné uživatele dezinformací o některých positivech minulého režimu....

2 comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
Bavor V.
Bavor V.
12 de ago.

Je opravdu obdivuhodné, že systém, který je ve fázi vývoje je možné pustit do tvrdého provozu. Něco jako auto, kterému teprve přiděláváme kola a příští týden možná bude i volant. Na motor si ještě počkáme.

Curtir
oh
12 de ago.
Respondendo a

Oni to buďto pustit museli i nedodělané, nebo by digitální dement musel přijít na vládu s tím, že to jeho cvičené programátorské opice nestihnou včas dodělat a on potřebuje posunout platnost zákona.

Osobně mám podezření, že ti „géniové“, co sepisovali zadání, ani programátoři se nikdy neobtěžovali zeptat někoho, kdo stavební řízení reálně dělá na to, co všechno by ta věc měla umět..

Curtir
bottom of page