top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (16. 9. 2024)

Nic než voda...

Extrémní voda na Chrudimce, Opavě, Odře

Povodňové stavy dnes ráno platily na 207 místech, na čtyřech byl extrémní stupeň - na Chrudimce, na dvou místech řeky Opavy a na Odře. S výjimkou Chrudimky voda v těchto místech ale klesá.

V noci opět pršelo na většině území ČR, nejvíc, až 30 mm, spadlo v Krkonoších, v Jizerských horách do 15 mm, jinde do 10. Dnes se srážky přesunou zejména na Šumavu a do Novohradských hor.

V jižních Čechách deště neustanou ani v úterý.

Jesenicko pokles, Litovel zaplavená

Hasiči v neděli večer díky poklesu hladin ukončili záchranné práce na Jesenicku. Zachránili tam 230 lidí, evakuovali 2000 obyvatel, zhruba 350 z nich využilo nouzového ubytování.

Litovel na Olomoucku je ze 70% podle radnice zaplavená a na stejné ploše vypadly dodávky elektřiny. Zavřené jsou školy i zdravotnická zařízení. Lidé nemají vycházet ven, žádá radnice. Nefunguje ani městský rozhlas. Voda má kulminovat dnes odpoledne.

V Troubkách na Přerovsku se prognóza zlepšila, Bečva již kulminovala.

Bohumín bez elektřiny, školy zavřené

Podstatná část Bohumína na Karvinsku je kvůli zatopené rozvodně bez elektřiny, zavřené jsou všechny školy. Odra kulminovala v neděli večer.

Moravskoslezský kraj společně s hasiči vypraví konvoj s pomocí pro Krnov, který je z velké části zatopeny a odříznutý. Řeka Opava v Opavě stagnuje, v Krnově začala klesat. Silný proud v opavských částech Karlovec a Palhanec uvěznil několik lidí ve venkovním prostoru, zachraňovaly je vrtulníky. Lidé nemají vycházet ven.

Jeden mrtvý, sedm pohřešovaných

Jeden člověk utonul v řece Krasovka na Bruntálsku. Policie v souvislosti s povodněmi eviduje sedm pohřešovaných.

Veselí nad Moravou je připravené na stoletou vodu. Nejvíce ohrožené jsou ulice Rybáře, Rybníček nebo Kožešnická.

Brněnská přehrada dnes zvýší odtok o polovinu na 90 metrů krychlových. Voda nemá zasáhnout obydlí, ale pouze zahrady v Jundrově a Komíně.

Jen v Praze si nějaký blb nutně musel jít zaplavat do rozvodněné Vltavy. Toho bohužel vytáhli včas.

Muž šel plavat do rozvodněné Vltavy

Hasiči a policisté v neděli vytáhli z rozvodněné Vltavy tonoucího muže. Hlídka si ho všimla u Palackého mostu, kvůli silnému proudu ho vylovili až u Lužického semináře. Podle policie se muž rozhodl zaplavat si ve Vltavě.

Ve Veselí n.L. hrozí evakuace

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí se zatím evakuovat nemusí. Stále ale hrozí růst hladiny na úroveň 50leté vody odpoledne, Nežárka by měla kulmitovat zhruba v 17 hodin.

V Ústeckém kraji je Labe od nedělního poledne na třetím povodňovém stupni.Hladina řeky se bude zvedat až do středy. Evakuace obyvatel zatím nehrozí. Kulminaci Labe očekávají vodohospodáři ve středu.

Povodňová vlna zasáhla Luže

V Pardubickém kraji byly v neděli ve 20.00 na 3.stupni řeky na deseti místech. Nejhorší situace je na řece Novohradce na Chrudimsku, která odpoledne v Luži vysoko přesáhla úroveň stoleté vody. Asi 200 lidí muselo být evakuováno, další v blízkých Lozicích. Povodňová vlna postupně zasahuje i ostatní obce po proudu.

Povodňová situace v Královéhradeckém kraji je nejhorší na Broumovsku. Stav ohrožení platí také na nedaleké Metuji v Maršově.


.. a bez elektřiny, mobilních sítí a internetu.

Bez elektřiny 118.000 domácností

Bez elektřiny zůstávalo v pondělí ráno 118.000 domácností, v neděli večer jich bylo 135.000. Energetici sice dodávky na některá místa obnovili, jiná jim ale kvůli nočnímu dešti opět přibyla.

Nejhorší situace zůstává v Moravskoslezském kraji, kde je bez energie 73.000 domácností, a v Olomouckém kraji s 29.000 odběrnými místy bez proudu. Vyplývá to z údajů ČEZ a E.ON.

Stovky mobilních vysílačů bez proudu

Na severu Moravy, ve Slezsku a na Trutnovsku jsou bez proudu stovky mobilních vysílačů. Na místech bez elektřiny nejde pevný internet.


V Malé Británii srší bojechtivostí bývalí ministři války i šašek Boris. „Khaki triko“ mezitím oznamuje na Clinton News Network další „peremogu“.

Britští exministři pro útoky v Rusku

Pět bývalých britských ministrů obrany a expremiér Boris Johnson vyzvali současného šéfa britského kabinetu Keira Starmera, aby umožnil Ukrajině použít britské rakety Storm Shadow k útokům na ruské území. Píše to The Sunday Times.

Starmer k tomu podle nich má dát svolení i bez podpory USA. V administrativě amerického prezidenta Bidena podle listu panují ohledně rozhodnutí rozkoly.

Zatímco Kyjev čeká na souhlas Washingtonu s údery na cíle v Rusku, Moskva své letouny stáhla na vzdálenější letiště, řekl CNN prezident Zelenskyj.


FBI: Trump terčem pokusu o atentát

Bývalý americký prezident Donald Trump se stal terčem zjevného pokusu o atentát. Podle médií to uvedl FBI, který se zabývá incidentem v Trumpově golfovém klubu. Republikánský kandidát na prezidenta už jeden pokus o atentát přežil.

Incident se stal ve městě West Palm Beach na Floridě. Podezřelý se zbraní stylu kalašnikov porušil bezpečnostní perimetr u golfového hřiště, což přimělo agenty Tajné služby k zahájení střelby. Muž zbraň upustil a odjel vozem, zadržen byl v sousedním okrese. Podle šerifa muž namířil pušku přes plot, byl vybaven i dalekohledem.

Co jako má být „zbraň stylu kalašnikov“ - pokus naznačovat, že za tím jsou Rusové?

Novinářská příručka pro identifikaci střelných zbraní



Německo nebude nikoho diskriminovat a hodlá zašpérovat všechny své hranice. Dočasně, samozřejmě. Na jeden furt.. prodlužovaný po půlročních intervalech.

Německo kontroluje celé své hranice

Německo začalo v pondělí kvůli migraci kontrolovat všechny úseky své hranice, nově i na pomezí s Lucemburskem, Belgií, Nizozemskem a Dánskem. Hranici s ČR, Polskem a Švýcarskem kontroluje od října 2023, s Rakouskem od roku 2015. Hranici s Francií kontrolovalo dočasně od července kvůli olympiádě, nyní tyto kontroly nejméně o půl roku prodlouží.

Ministryně vnitra Faeserová v neděli ubezpečila, že na hranicích se nebudou tvořit zácpy a pendleři nemusí počítat se zpožděním. Dánská policie před možnými kolonami na hranicích varovala.

„Své migranty si dovezeme sami, pašeráky k tomu nepotřebujeme!“ vzkazuje světu německá ministryně vnitra Faeserová.


Anglie zavádí zákaz mobilů ve škole

Jedna z největších anglických organizací, která spravuje a řídí státní školy, Ormiston Academies Trust, hodlá zakázat používaní mobilních telefonů ve škole. Spravuje 42 škol s 35.000 žáky.

Podle Ormistonu chytré telefony narušují vyučování a pohodu studentů. Existuje prý „jasná souvislost“ mezi používáním mobilů a obavami o mentální zdraví.

Zákaz platí již na všech školách pro děti na 1.stupni, žáky se speciálními potřebami a s alternativním vzděláváním. Od podzimu začne platit i na osmi školách pro děti od 11 let.

Ano, „jasná souvislost“ mezi používáním mobilů a obavami o mentální zdraví. S těmi rasistickými a genderovými vymyšlenostmi „moderních“ novodobých „pokrokářů“ to vůbec nesouvisí. Z těch se mohou zbláznit jen rodiče.


Austrálie dětem omezí sociální sítě

Austrálie plánuje stanovit minimální věkovou hranici pro používání sociálních sítí. Své rozhodnutí obhajuje obavami o duševní i fyzické zdraví dětí, to však vyvolalo odpor u obhájců digitálních práv, kteří varují, že toto opatření by mohlo on-line aktivity zahnat do ilegality.

Premiér Anthony Albanese uvedl, že jeho středolevicová vláda před zavedením zákona o minimální věkové hranici pro sociální média v letošním roce spustí ověřování věku na zkoušku. Zatím však není zcela jasné, jak by ověřování věku v praxi fungovalo.

Ono je zcela jasné, jak by to muselo fungovat - povinné přihlašování s ověřováním totožnosti úplně všude. A pak konečně bude přehled, kdo šíří všechny ty proruské, nenávistně rasistické a protigenderové narativy a s kým je třeba rázně zatočit. Splněný sen každého „liberálně“ demokratického šmíráka a J. E. Hoovera.

104 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Svět ruskýma očima 787

Podle  Vladimira Putina je jedním ze základních úkolů kazaňského summitu BRICS přijetí nového statusu partnerských zemí Bělorusko...

K postoji ÚSTR k učebnici dějepisu

ÚSTR projevil nelibost nad tím, že autoři jakési učebnice mátli její možné uživatele dezinformací o některých positivech minulého režimu....

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page