top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (2. 9. 2024)

„Šetrná“ fialová signální vláda ušetří na podpoře podnikání a místním rozvoji..

Výdaje MMR a MPO mají klesnout nejvíc

Výdaje ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) mají v příštím roce oproti letošku klesnout o 9,8% na 35,8 mld.Kč. O čtvrtinu méně peněz, tedy 18,9 mld.Kč, je vyhrazeno např.na podporu podnikání. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu.

Výdaje ministerstva pro místní rozvoj by měly činit 13,3 miliardy korun. Měly by tak klesnout o 13%, tedy 2 mld.Kč, což by byl největší pokles mezi ministerstvy. Druhý největší pokles má MPO.

Ministerstvo obrany by mělo hospodařit se 154,4 mld.Kč, což je o 3,24 mld. více proti letošnímu rozpočtu.

..uspořené prostředky tedy dostane na hraní „Calamity Jane“ Černochová. Na vítězné tažení do Ruska je třeba se řádně připravit.


Přidáno na provoz kanceláře dostane agent PePa107 a samozřejmě „šetrná“ vláda..

Úřady prezidenta a vlády si polepší

Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky by se měl příští rok zvýšit proti letošnímu o více než 60 milionů Kč na 488 milionů Kč. Vyplývá to z návrhu, který zveřejnilo ministerstvo financí.

Úřad vlády by měl hospodařit s částkou 1,55 miliardy korun. Proti letošku je to nárůst o více než 300 milionů.

Ministerstvo zahraničí mělo příští rok hospodařit s 9,69 miliardy korun, což je o téměř 300 milionů méně než letos.

Ministerstvo financí má hospodařit s výdaji 24,1 mld.Kč, vzrostou o 613,7 mil.Kč. Porostou výdaje na činnosti Finanční správy i Celní správy.

.. zatímco diplomatický BacPirát bude muset šetřit. Ale on stejně diplomacii neprovozuje, tak by s tím neměl mít problém. No a pochopitelně Stanjura „úsporně“ přidal i vlastnímu rezortu: na výběrčích daní se šetřit nedá. „Zaklekávat“ se prostě musí. To by pak nějací nezodpovědní uhlíři mohli nemít zaplacené daně na příští rok..


Opozice vládní fialové spoření samozřejmě zcela nezodpovědně kritizuje..

Opozice kritizuje výši schodku

Šéfka poslanců ANO, exministryně financí Schillerová v reakci na návrh rozpočtu pro rok 2025 řekla, že ODS rezignovala na svůj záměr snižovat schodky o 70 až 100 miliard korun ročně, deficity meziročně klesají o 32 mld. Rozpočet je podle ní na úkor střední třídy, naopak vítězem jsou prý banky.

Předseda SPD T.Okamura také kritizoval „další obrovské zadlužení ČR“. SPD podle něj podporuje vyrovnané rozpočty. „Vláda posílá miliardy do ciziny a na zbytné výdaje,“ napsal Okamura.

„Rozpočet je na úkor střední třídy, vítězem jsou banky“.. Však právě to je přeci cílem každé „reformy“ modroptačí letky tržního komsomolu: Přihodit ještě víc bohatství na ty největší hromady.




PePa107 učinil gesto.. a dokonce vzkázal M+P+A Trojsvetrové velmi ošklivé slovo: analýza.

Pavel vetoval omezení přísedících

Prezident Petr Pavel vetoval novelu zákona, podle které by soudy od ledna přestaly rozhodovat část sporů v senátech s laickými přísedícími, dříve známými jako soudci z lidu.

V dopise předsedkyni sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) napsal, že zrušení laických přísedících v soudních senátech v tak velkém rozsahu měla předcházet důkladnější analýza.

Systém přísedících lze zefektivnit jen vynaložením množství peněz, uvedl šéf Soudcovské unie L.Vávra. Většina soudců je pro jejich zrušení či omezení.

.. že nám někdo může vidět do karet, to je nepřípustné ohrožení soudcovské nezávislosti.


NKÚ: Podpora jen desetiny brownfieldů

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) poskytlo v letech 2018 až 2023 na projekty regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití 5,06 miliardy korun a podpořilo 415 projektů. Podpořit se tak

podařilo necelou desetinu brownfieldů, sdělil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

V Národní databázi brownfieldů, tedy zanedbaných území či objektů, jich bylo na začátku roku evidováno 4349. Podle NKÚ podpora sice vedla ke snížení počtu brownfieldů, ne však v takovém rozsahu, jak ministerstvo plánovalo. MPO v reakci uvedlo, že na revitalizaci brownfieldů použilo všechny dostupné peníze.

To pak dává smysl rozpočet MPO zkrouhnout, jak si vůbec mohou dovolit všechno utratit za takovou zbytečnost jako revitalizace brownfieldů? Vždyť pak chybí peníze na tančíky, letadýlka a Ukrajinu..


Podmínky v průmyslu se v srpnu zhoršily

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v srpnu opět zhoršily. Aktuální oslabení sektoru trvá od června 2022, poslední snížení bylo nicméně nejpomalejší za dva roky.

Index nákupních manažerů (PMI) sice stoupl na 46,7 bodu z červencových 43,8 bodu, nové zakázky však opět klesly, uvedla společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů je předěl mezi růstem a poklesem.

Podnikatelská důvěra se sice zlepšila na nejvyšší úroveň za 3 měsíce, ale firmy se dál snažily omezit výdaje snižováním nákupu vstupů i zásob.

Velkým úspěchem fialové signální vlády ale je, že podmínky se zhoršují pomaleji.. navzdory urputné vládní snaze grýndýlovat, ekopokutovat a sankcovat dodavetele levných energií ještě víc a lépe, než chce Brusel.


Z manuálu ČT-09: Nepříjemné zprávy je nutné alespoň nějak zpochybnit. Nezapomínejte na moc slov jako „údajně“ „prý“ a „nelze ověřit“.

Rusové údajně dobyli vesnici Skučne

Ruské síly dobyly vesnici Skučne v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Ruský prezident Putin zase v pondělí poznamenal, že ani ukrajinský vpád do Kurské

oblasti nedokázal zpomalit postup ruských jednotek na východě Ukrajiny.

Podle agentury Reuters Kyjev své partnery znovu vyzval, aby mu umožnili zasahovat i cíle hlouběji na území Ruska.

Skučne, jedna z vesnic u města Pokrovsk, je v oblasti pro ukrajinskou obranu klíčové. Podle Reuters se Rusům daří zrychlovat postup. Podle Putina Rusové postupují i v Kurské oblasti.

.. a každý skutečný „liberální“ demokrat ví, že Putin ustavičně lže.

85 let od začátku 2.světové války

Svět si v neděli připomněl 85 let od začátku 2.světové války, která začala přepadením Polska Německem. Podle polského premiéra Tuska je poučením pro Polsko, že se musí umět ubránit. Tusk to řekl na poloostrově Westerplatte, kde v roce 1939 malá posádka vydržela týden bránit poloostrov před útokem po zemi, z moře i ze vzduchu.

Německá ministryně zahraničí Baerbocková v Berlíně vyzvedla německo-polské přátelství. „Budoucnost - ne proti sobě, ale spolu - se nám Němcům otevřela v neposlední řadě díky odvaze a představivosti polských sousedů," řekla.

Jako by tu nerozborné Německo-polské spojenectví a věčné přátelství už jednou bylo..

»Polsko o své vůli prohlašuje, že od nynějška spojuje svůj osud s osudem Německa... Polská vláda se prohlašuje od nynějška za osvobozenou od jakýchkoliv závazků vůči Československu a připomíná svoje přání stanovit společnou hranici s Maďarskem.« (Ministr zahraničí Polské republiky Beck, 28. září 1934)

Což posléze vedlo k „přátelské návštěvě“ německé školní bitevní lodi Schleswig-Holstein, spojené s výcvikem v ostré střelbě právě u Westerplatte.


Z manuálu ČT-09: Nálepkování nelze polovičatě odbývat. Čím víc nálepek, tím víc Adidas!

Sasko, Durynsko: Úspěch radikální AfD

Zemské volby ve východoněmeckém Durynsku vyhrála pravicově populistická až krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD). V Sasku je AfD těsně druhá za CDU současného zemského premiéra Kretschmera. Strany vládní koalice propadly. Vyplývá to z předběžných výsledků.

V Durynsku AfD získala 32,8%, druhá CDU jen 23,6%. V Sasku je rozdíl malý: CDU má 31,9%, AfD 30,6%. V obou zemích je třetí Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW), odštěpené od Levice.

Kancléř Scholz vyzval k vládám bez pravicových extremistů. AfD naopak vyzvala Scholze, aby si „sbalil kufry“.

AfD si nebezpečně plete pojmy - „liberální“ demokraté si zásadně kufry nebalí. Jednak na to mají lidi. Ale také obvykle mají lidi i na to, aby „sbalili“ nepohodlnou opozici. Jménem civilizace!

83 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Svět ruskýma očima 787

Podle  Vladimira Putina je jedním ze základních úkolů kazaňského summitu BRICS přijetí nového statusu partnerských zemí Bělorusko...

K postoji ÚSTR k učebnici dějepisu

ÚSTR projevil nelibost nad tím, že autoři jakési učebnice mátli její možné uživatele dezinformací o některých positivech minulého režimu....

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page