top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (27. 8. 2024)

Když nebudeme stavět my, budeme stavbě škodit.. vzkázal do ČR Westinghouse. S „nespolehlivým“ Rosatomem by se nám něco takového asi nestalo.

Odvolání Westinghouse proti KHNP

Americký Westinghouse se odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže proti výběru korejské KHNP pro stavbu nové jaderné elektrárny v Dukovanech. Podle Westinghouse nemají Korejci licence k nabízené technologii. Dlouhodobý spor obou firem řeší mezinárodní arbitráž.

Podle ČEZ má tendr bezpečnostní výjimku, takže neúspěšní uchazeči nemohou napadnout průběh řízení u ÚOHS.

Vláda v červenci rozhodla o výstavbě dvou reaktorů v Dukovanech. KHNP tendr vyhrála před francouzskou firmou EDF.Westinghouse byl z tendru vyřazen.

Jj, Američani zřejmě vlastní patenty na Úplně Fšecko a bez jejich licencí nikdo nesmí ani dýchat.. Potřebujeme vůbec nějaké nepřátele, když máme takovéhle „spojence“?


Levicově orientovaných mírně přibylo

Za pravicově orientované se prohlašují 2/5 Čechů, k levicovým se řadí 1/4, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Ke středu se hlásilo 28% a necelá desetina se neumí zařadit. Podíl levicově zaměřených v posledním roce stoupá, pravicových ubývá.

Podíl levice klesal v letech 2013-2020 ze 2/3 na historické minimum pod 1/4.

Převážně vlevo se řadí voliči KSČM, mírný převis levice je mezi voliči ANO. Voliči SPD jsou vlevo i vpravo a dost ve středu. Příznivci Spolu jsou vpravo, mírně pravice převládá u STAN a Pirátů.

.. což svědčí o tom, jaký hokej panuje v chápání pojmů pravice a levice.

Mimochodem, netuší někdo, proč každá agentura ve výsledcích výzkumu vždycky vyrobí ten „vysoce přehledný“ galimatyáš zlomků s různými základy ochucený přimíchanými procenty?


Předseda Šmarda usilovně zatlouká další festovní hřebíky do víka rakve bývalé sociální demokracie..

SocDem ruší schůzku levice

Předseda SocDem Šmarda zrušil schůzku se zástupci levice ve středu v Lidovém domě. Iniciativa k protivládním akcím byla dle něj předsedkyní KSČM Konečnou vyložena jako spojení s KSČM, napsal spolustraníkům. Konečná sdělila, že zrušení schůzky očekávala. Cílem iniciativy byl tlak proti změně zákoníku práce a proti omezení růstu platů.

Bojovat proti komunistům je totiž podle „Šmarda boys“ absolutní priorita. Asociální politika fialové vlády může klidně počkat.


NKÚ radí systémové reformy

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve stanovisku k návrhu státního závěrečného účtu za rok 2023 doporučil rozpočtovou obezřetnost a systémové reformy. Česká ekonomika loni reálně klesla, inflace byla druhá nejvyšší v Evropské unii a stát se dál rychle zadlužoval a rostly jeho výdaje, uvedl.

Státní rozpočet loni zatížila energetická krize a inflace, vláda ale přijala ozdravný balíček, jehož dopady se už projevují, uvedlo v reakci ministerstvo financí.

Ano, fialová vláda přijala ozdravný balíček, spočívající v tom, že kromě zvýšení daní a zvýšení výdajů na Banderastán, tančíky a letadýlka neudělala prakticky NIC.


Vládní Ozdravný balíček se již projevuje..

Důvěra v ekonomiku opět klesla

Důvěra v českou ekonomiku druhý měsíc po sobě klesla. V srpnu se snížila proti červenci o 1,4 bodu na hodnotu 93,7, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Pesimističtější než v červenci jsou spotřebitelé i podnikatelé, ze sledovaných oborů důvěra podnikatelů v ekonomiku vzrostla jen v průmyslu. V meziročním srovnání je celková důvěra vyšší, před rokem byla na hodnotě 93,4.

Souhrnný indikátor důvěry letos dosud kolísá. Klesl v lednu a únoru, v květnu a v posledních dvou měsících. Vzhůru šel v březnu, dubnu a červnu.

.. a za nedůvěru mohou určitě Putin, Babiš s Okamurou a dezoláti.


Scholz slíbil zpřísnění migrace

Německý kancléř Scholz v pondělí během návštěvy západoněmeckého Solingenu, kde v pátek mladý Syřan zabil nožem tři lidi, slíbil zesílit deportace migrantů, omezit ilegální imigraci i zpřísnit zákon o držení zbraní. Slíbil rovněž tvrdé potrestání pachatele útoku, který označil za terorismus.

26letý Syřan v pátek večer v Solingenu zabil nožem v davu tři lidi a dalších osm zranil při oslavách výročí založení města. Muž se podle vyšetřovatelů patrně připojil k tzv. Islámskému státu. Podle týdeníku Der Spiegel se v sobotu večer sám přihlásil policejní hlídce.

Jediné, co z těchto slibů Scholz splní, bude další zpřísnění zákona o držení zbraní. Protože totálně odzbrojit potenciální oběti zločinců je přeci to nejlepší řešení. Aspoň pro politiky bezpečně ukryté za zády ozbrojené ochranky.


Německý kancléř asi kandiduje na vtipálka roku

Berlín: Vyšetřit útok na Nord Stream

Podle německého kancléře Scholze bylo poškození plynovodů Nord Stream na dně Baltského moře zločinem, který musí být vyšetřen. Mluvčí kancléře tak odpověděl na otázku, zda německá vláda sdílí postoj prezidentů ČR a Polska, že případná ukrajinská akce proti plynovodu z Ruska mohla být legitimním cílem.

Prezident ČR Pavel dříve pro Novinky.cz řekl: "Pokud byl útok zaměřen na to, jak přerušit dodávky plynu a ropy do Evropy a zpětně peněz Rusku, pak by - a kondicionál říkám schválně - to byl legitimní cíl." Výbuchy v září 2022 zničily tři ze čtyř potrubí plynovodů.

Pokud by agent PePa107 nebyl bezcharakterní kariérista, pak by - a kondicionál používám schválně - musel být euroblbec.



Teherán odpoví na atentát „promyšleně“

Írán nechce zvyšovat napětí na Blízkém východě, ale na atentát na šéfa Hamásu Haníju v Teheránu hodlá odpovědět jednoznačně a promyšleně, řekl ministr zahraničí Abbás Arakčí italskému protějšku Antoniu Tajanimu. Mluvčí íránské diplomacie uvedl, že Izrael přišel o svou schopnost odstrašit protivníky.

Írán opakovaně tvrdí, že musí potrestat Izrael za úder, při němž v 31.7. zemřel šéf politického křídla palestinského Hamásu. Izrael se k útoku nepřihlásil. Arakčí dříve útok označil za narušení íránské bezpečnosti a svrchovanosti.

Přeloženo z diplomatštiny: Odpovíme jindy a jinak, než čekáte. V době a způsobem, které budou vyhovovat nám.


Izraelští „sebeobránci“ se opět pokoušejí vyhnat z Gazy nezávislé svědky „palestinských lží“..

OSN v Pásmu se musela opět evakuovat

OSN v pondělí pozastavila humanitární operace v Pásmu Gazy poté, co Izrael v neděli večer vydal příkazy k evakuaci uprchlického tábora Dajr Balah. Zaměstnanci OSN se museli evakuovat tak rychle, že na místě nechali vybavení. Po dřívější evakuaci Rafáhu přemístila OSN většinu personálu právě do Dajr Balahu.

„Neodcházíme, protože nás tam lidé potřebují. Snažíme se ale vyvážit potřeby obyvatelstva s potřebou bezpečnosti a ochrany personálu OSN,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel. Pracovníci v terénu byli vyzváni, aby se pokusili najít způsob, jak pokračovat.


Napoleon Macron zahájil intriky za účelem sestavení vlády podle svých představ..

Macron nejmenuje menšinovou vládu

Francouzský prezident Macron vyloučil možnost vzniku vlády založené pouze na stranách Nové lidové fronty (NFP), jež vyhrála parlamentní volby, ale nemá většinu v Národním shromáždění. V úterý začne další kolo jednání o vládě.

Jsem zvědav, kdo ve francouzské levici si ještě pořád myslí, že vytahovat Macrona ze sraček v rámci „jednotného boje proti extrémní pravici“ byl dobrý nápad.


Velekněží „volného trhu“ a „odstraňovači obchodních bariér“ chrlí ochranářská cla jak na běžícím pásu..

Kanada zavede 100% clo na e-auta z Číny

Kanada zavede cla na dovoz elektromobilů a produktů z hliníku a oceli z Číny. Na elektromobily uvalí clo 100%, na ocel a hliník 25%, oznámil v pondělí premiér Trudeau.

Do Kanady se teď dovážejí pouze elektromobily čínské výroby od amerického výrobce Tesla. Na jeho vozidla z továrny v Šanghaji se zatím vztahuje 6% clo, uvedla minulý týden televize CBC.

USA v květnu oznámily zvýšení cel na dovoz e-aut z Číny z 25 na 100%. EK uvalila na e-auta z Číny nad rámec běžných 10% cel prozatímní clo až 37,6%.

Skoro bych očekával, že v US řiti pevně vězící „liberál“ Trudeau se dočká podobné odpovědi jako Error komis. Koneckonců, má u Číňanů vroubek už za ochotné zatčení finanční ředitelky Huawei Meng Wan-čo a pokus o její vydání do USA na pokyn amerických ouřadů.


Rusko navzdory sankcím vyváží LNG     

Rusko navzdory západním sankcím zřejmě bez problémů vyváží zkapalněný zemní plyn (LNG) i ze svého nového terminálu Arctic LNG 2. Naznačují to data monitorovací služby TankerTrackers.com, uvedla agentura Reuters.

Jeden z tankerů, který podléhá americkým sankcím, byl v pondělí časně ráno zachycen severně od Suezského průplavu, jak překládá náklad na jinou loď, uvedla monitorovací služba na síti X.

Terminál se nachází na Gydském poloostrově v arktické části Ruska.

To je dezinformace! Sankce fungují!!


162 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Svět ruskýma očima 787

Podle  Vladimira Putina je jedním ze základních úkolů kazaňského summitu BRICS přijetí nového statusu partnerských zemí Bělorusko...

K postoji ÚSTR k učebnici dějepisu

ÚSTR projevil nelibost nad tím, že autoři jakési učebnice mátli její možné uživatele dezinformací o některých positivech minulého režimu....

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page