top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (3. 9. 2024)

Generální prokurátor Igor Mříž se zlobí - soudy mu nechtějí zavřít Peltu.

Dovolání NSZ v kauze sport. dotací

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v neprospěch obžalovaných v kauze zneužívání sportovních dotací ministerstva školství.

U tří pravomocně osvobozených obžalovaných nesouhlasí Stříž se zproštěním viny. U bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simony Kratochvílové zkritizoval mj. "nestandardní postup odvolacího soudu", tedy VS v Praze.

Část obžaloby, která už se týká jen Pelty s Kratochvílovou, aktuálně potřetí projednává pražský městský soud.

Možná by se modruh prokurátor mohl aspoň jedním očkem mrknout na „kvalitu“ práce svých podřízených. Třeba by to pomohlo.


Pražské Mafiánské náměstí zřejmě má příliš zbytečných peněz, a tak si našlo další diskriminovanou sochu. Plná huba Masaryka, ale zhlížejí se v Rakousko-uherském mocnářství. A zase to roztáčí politický turista, právní kutil a vysokoškolský fušer Pospíšil (momentálně TOP-09)

Praha prověří návrat sochy Radeckého

Pražský magistrát nechá prověřit možný návrat sochy rakouského maršála Radeckého na Malostranské náměstí. Schválili to městští radní. Socha tam stála v l. 1858-1919. Návrat prosazuje náměstek primátora pro kulturu Pospíšil (TOP09).

Spolek za obnovu pomníku oslovil italskou ambasádu, zda nemá proti obnově námitky. Radecký v čele rakouských vojsk v l. 1848 a 1849 porazil italské nacionalisty ve válce o nezávislost a stal se guvernérem pro Království lombardsko-benátské. Italský velvyslanec sdělil, že ambasáda nebude soše bránit. Originál je v muzeu, vznikla by kopie.

Schválně, kdy asi se ze Spolku pro obnovu pomníku stane Spolek pro obnovu c.a k. mocnářství?


„Sebeobránce“ Netanjahu: Jsem ochoten uzavřít příměří, pokud mi bude umožněna trvalá okupace další části pásma Gazy. Musím z té války přeci něco mít!

Netanjahu trvá na kontrole hranic

Izrael si musí ponechat kontrolu nad strategicky důležitým Filadelfským koridorem na hranici Pásma Gazy a Egypta, řekl premiér Netanjahu. Hamás požaduje úplné stažení izraelských sil z Pásma.

Izrael si podle Netanjahua ve válce vytyčil 4 cíle: porážku Hamásu, návrat rukojmích, zajištění, že Pásmo Gazy již nebude hrozbou, a umožnění obyvatelům jihu Izraele návrat do jejich domovů. „Tři z těchto cílů vedou přes Filadelfský koridor,“ řekl premiér. Tvrdí, že pokud by přistoupil na byť dočasné stažení sil, mezinárodní společenství by neumožnilo jejich návrat.

Pochopitelně, protože mezinárodní společenství už s izraelskou taktikou má dlouhodobé zkušenosti. Je to pořád stejné: nejdřív se někam nakvartýruje armáda, pak „osadníci“, aby armáda měla koho chránit a nakonec izraelský parlament jako podle norimberských zákonů odsouhlasí anexi. Vědí to v „mezinárodním společenství“ úplně všichni, dokonce i strýček Sam a jeho ochotní poskoci, kteří ale vytrvale a usilovně předstírají, že se nic takového neděje.


V Pásmu Gazy za den 48 zabitých

Údery Izraele si v Pásmu Gazy za 24h vyžádaly nejméně 48 životů, napsala v pondělí agentura Reuters s odvoláním na palestinské činitele. Válka si podle úřadů spravovaných Hamásem vyžádala životy nejméně 40.786 lidí, dalších více než 94.000 bylo zraněno. Velká část Pásma byla zničena, většina lidí přežívá mimo domov v těžkých podmínkách.

Zdravotníci druhý den pokračovali v očkování proti dětské obrně. V neděli bylo v centrální části Pásma naočkováno 80.000 dětí. Za 9 dnů to má být 640.000 dětí mladších deseti let a mají platit místně omezené přestávky v bojích.



Superchromá kachna na okamžik procitla do reality..

Biden: Netanjahu nedělá dost pro dohodu

Prezident USA Biden chce brzy představit nový návrh dohody o propuštění rukojmích Hamásu v Pásmu Gazy. Nedomnívá se, že izraelský premiér Netanjahua dělá pro uzavření takové dohody dost.

Na otázku, zda izraelský premiér dělá dost pro uzavření dohody, která by vedla k propuštění rukojmích, odpověděl, že nikoliv. Blíže se nevyjádřil.

Američtí demokraté jsou ohledně konfliktu v Gaze rozděleni, progresivní křídlo Bidena vyzývá, aby omezil nebo aspoň podmínil zbrojní dodávky Izraeli.

..ale pro jistotu neudělala nic natolik aktivního, co by se dalo považovat za škubnutí Netenjahuovým vodítkem.


To „John Bull“ se zmohl alespoň na prázdné gesto..

Londýn omezí část zbroj.licencí Izraeli

Británie omezí 30 z 350 licencí na vývoz zbraní a vojenského materiálu do Izraele. Oznámil to ministr zahraničí Lammy. Podle něj existuje riziko, že vojenské materiály mohou být použity pro porušování mezinárodního práva. Impulzem k revizi je izraelská ofenziva v Pásmu Gazy.

Omezení dle ministra neznamená zbrojní embargo a neohrozí bezpečnost Izraele.

Týká se mj. komponentů pro vrtulníky, bezpilotní prostředky či bojové letouny. Rozhodnutí se ale netýká komponentů pro pokročilé bojové letouny F-35.

..přičemž mu asi nejvíc vadí nikoli to, že by dodávky mohly posloužit k porušování mezinárodního práva, ale to, že se takové akce Izrael ani nepokouší maskovat. Tak se to přeci mezi gentlemany nedělá.

123 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Svět ruskýma očima 787

Podle  Vladimira Putina je jedním ze základních úkolů kazaňského summitu BRICS přijetí nového statusu partnerských zemí Bělorusko...

K postoji ÚSTR k učebnici dějepisu

ÚSTR projevil nelibost nad tím, že autoři jakési učebnice mátli její možné uživatele dezinformací o některých positivech minulého režimu....

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Bavor V.
Bavor V.
Sep 03

Tak soudy nakonec Střížovy vyhověly. Pelta dostal 5 roků a Kratochvílová dokonce 6 jasných.

Like
bottom of page